Installatie geothermische warmtepomp

Den bouw, Ruwbouw

Om het drogen van de chape binnen te laten opschieten hebben we zoals eerder geschreven een bouwdroger gehuurd maar hebben we ook de vloerverwarming ingeschakeld. Het is te zeggen, ze zijn de vloerverwarming komen aanzetten 🙂

De mannen van Geoservices hadden de vloerverwarming al komen leggen (logisch, want moest voor de chape) en kwamen nu terug voor enerzijds de aansluiting hiervan op de warmtepomp en anderzijds om de boringen te doen van de pomp. We kozen immers voor een geothermische warmtepomp wat betekent dat we de temperatuur van de aarde gaan gebruiken om ons water op te warmen. En dat gebeurt door leidingen te leggen in onze tuin (2x) zo’n goeie 100 meter diep. De boringen werden eerder op het jaar gedaan, nu kwamen ze alles aansluiten en de leidingen naar binnen leggen. Onze tuin was al chaos maar nu werden er nog loopgraven aan toegevoegd 🙂 Hiervan handig geprofiteerd om nog een kabel te leggen naar het tuinhuis. Dan hebben we later daar ook elektriciteit.

Zo’n geothermische warmtepomp is wel de duurste oplossing voor een warmtepomp maar biedt wel een pak voordelen tegenover de andere pompen:

 • Zeer hoog rendement (want constante temperatuur van de aarde) met laag energieverbruik (al kunnen vaststellen dat het amper verbruikt)
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Lange levensduur
 • Goed voor het milieu
 • Passieve koeling in de warme maanden (geen airco nodig)
 • Zowel vloerverwarming als sanitair warm water wordt voorzien

En het zorgt bovendien ook nog eens voor een geweldige daling van ons E-peil. Tijdje terug hebben we ons E-peil laten simuleren en toen kwamen we dankzij de warmtepomp aan ene E-peil onder de 10. Wat dan weer een voordeel oplevert omdat we de komende 5 jaar geen onroerende voorheffing moeten betalen. Het terugverdienen is dus al bezig!

Geoservices uit Zoersel is trouwens een aanrader: heel goede service, stipt afspraken nakomend en heel bekwame werkmannen. Ze bieden ook all-in-one aan: van putboringen tot aansluiten van de handdoekdrogers in de badkamer.

3 thoughts on “Installatie geothermische warmtepomp

 1. mooie site en blog Nick!
  Mocht je nog op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging in de lijn van u bouwproject dan laat je maar iets weten. Ben namelijk op zoek naar een partner in een uniek concept van bouwfirma. Ik heb mijn sterktes maar ook mijn zwaktes dus met 2 gaat het sneller. Geen investering noodzakelijk.

  jensen
  grtjs

 2. Een vraagje over de boringen die jullie hebben laten uitvoeren: is de boortoren tussen de gevel en de scheiding met de buren doorgereden of is die op een andere manier in jullie achtertuin geraakt?

  1. Hi Wouter,

   die boortoren kon nog netjes naast ons huis passeren (3m opening). Ging dus nog vlot! Iets later is er zelfs een kraan van ongeveer 260cm breedte tussen gereden. Dat was dan weer wel zeer nipt 😉 Een van de enigste momenten dat het zweet mij uitbrak tijdens heel ons bouwavontuur. Check zeker die foto eens onder “foto’s”.

   Grtz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.