In afwachting van de ramen…

Den bouw, Ruwbouw

…wordt er niet stilgezeten! 😉 Integendeel, elke zaterdag en zondag zijn we present op de werf. Om geen bronchitis op te doen hebben we de ramen aan de voor- en zijkant “provisoir” dicht gemaakt met ramen van eigen productie in een strakke combinatie van hout en plastic. Niet echt passend bij de stijl maar wel zeer nuttig. Anders hadden we al meermaals bevroren naar huis gegaan vrees ik… Zeker vorig weekend toen alles onder een mooi wit tapijtje lag. Al een eerste keer sneeuw in onze tuin! 🙂

Na het leggen van de arduinen dorpels beneden (en aan het schuifraam boven) kon er uiteindelijk worden opgemeten voor de ramen. Iets dat we zelf over het hoofd hadden gezien en waar we door de betrokken instanties iets laat op de hoogte van werden gebracht. Achteraf heel stom, want die dorpels moeten natuurlijk steken vooraleer er kan worden gemeten voor de ramen en deuren. Als we dit wel tijdig hadden geweten dan hadden de ramen er nog dit jaar ingestaan. Nu is het wachten tot begin volgend jaar. Gelukkig is het jaar bijna voorbij en moeten we niet al te lang meer wachten 😉

En bovendien hadden we nog heel wat slijpwerk voor de boeg: alles van elektriciteit, sanitair en centraal stokfzuigsysteem moest nog geslepen worden. Als de ramen er dan al hadden ingestaan dan moet je uiterst voorzichtig zijn. Hier hoeven we ons dus niets van aan te trekken. Een groot deel van de kabels ligt momenteel al: stopcontacten, coax, UTP, alarmkabel, net als de wachtbuis voor de kabels van de zonnepanelen. Maar er moeten er nog een pak bijkomen.

We werken voor de elektriciteit met een centrale sturing vanuit de kast. Was ook iets nieuw voor mij maar in het kort uitgelegd komt het op het volgende neer: enerzijds de fameuze SVV signalisatiekabel vanuit de kast naar alle schakelaars (in dit geval druktoetsen met 1, 2, 3, 4 of 6 knoppen) en anderzijds 3G 1,5 kabels vanuit de kast naar alle lichtpunten. Er wordt dan met een relais gewerkt in de elektriciteitskast de zogenaamde teleruptors of afstandsschakelaars. Zo kan je eender welk lichtpunt toewijzen aan eender welke schakelaar. Makkelijk in gebruik maar iets moeilijker naar installatie ervan. Ander voordeel is ook dat je hier later mee verder kan als je toch naar domotica wilt overstappen. Iets waar wij nu ook niet meteen voor gekozen hebben.

Tot slot hebben we ook al de afvoerbuizen gelegd voor de regenpijpen vooraan en achteraan de woning. Want deze moesten (net als de dakrand) nog geplaatst worden. Dit gaat nog wel in 2018 gebeuren zodat het regenwater ook deftig kan worden afgevoerd.

 

2 thoughts on “In afwachting van de ramen…

  1. Hallo Nick,

    Leuke blog, we zijn momenteel ook aan het bouwen. Een vraagje, welke sturingssysteem gebruik je in je elektrische kast?

    Groeten,
    Lyly

    1. Hallo, we gaan met een centrale sturing werken obv teleruptors of afstandsschakelaars (met die SVV bekabeling). Dus geen high-tech domotica systeem bij ons 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.