Hemels (vaart) weekend!

Den bouw, Ruwbouw

Hemelvaart betekent elk jaar enkele dagen vrijaf. Deze zouden we dit jaar extra goed kunnen gebruiken om te werken op onze bouw. En dat hebben we dan ook gedaan. De betonplaat was netjes gegoten zodat we konden beginnen met het opzetten van de muren. Bijna alle muren zijn op hoogte gezet op enkele dagen tijd! Enkel nog de muur van onze buro en wc moeten gedaan worden.

En dat ondanks de soms ondraaglijke hitte van de afgelopen dagen. Wat was me dat!!! Elke dag meer dan 30 graden in de “blakke” zon. Goed ingesmeerd (tip: vergeet vooral de kuiten niet in te smeren want die verbranden ook ;-)) en voorzien van pet en zonnebril, bleven we slijpen en lijmen. Want in tegenstelling tot de klassieke rode baksteen van in de traditionele ruwbouw, hebben we gekozen voor silicaatstenen of kalkzandstenen. Witte stenen die lijken op Ytong maar zwaarder wegen. Twaalf kilogram om precies te zijn. Dat nadeel weegt niet op tegen de vele voordelen:

  • milieuvriendelijk vervaardigd (kalk, zand en water meer heb je niet nodig)
  • de stenen zijn massief (aja, 12 kg…) waardoor ze perfect scoren op vlak van akoestische isolatie
  • het heeft een erg hoge brandweerstand
  • enorm duurzaam
  • de stenen hebben ook een groot ademend vermogen. Met als gevolg een gezonder binnenklimaat en vocht en schimmels hebben geen schijn van kans.
  • de stenen hebben ook het vermogen om warmte op te slaan en langzaam terug af te geven. Hierdoor blijft het binnen lekker warm in de winter, en aangenaam koel in de zomer.

Naast het gewicht zijn ze ook iets harder waardoor ze moeilijker te bewerken zouden zijn. Maar hier hebben we tot nu toe nog niets van gemerkt. Het bijslijpen verloopt vlotjes. Goed gerief en de beste slijper (oftewel onze padre aka WizzeWiz) kunnen immers alles bewerken!

Deze stenen zijn ook ideaal voor de “bouw-het-zelfer”. Laat je bijstaan door een bekwame aannemer die de bouwlijnen uitzet en de eerste lagen metst. Vervolgens moet je enkel het koordje volgen. Klinkt natuurlijk makkelijker dan dat het is 😉 maar het valt tot nu toe heel goed mee. Dankzij het lijmbakje heb je overal evenveel lijmmortel op je stenen en ga je telkens waterpas-gewijs verder. Hieronder enkele foto’s van de voorlopige stand van zaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.