Verkavelingswijzigingsaanvraag

Bouwgrond, Den bouw

Met voorsprong gekozen tot het langste woord van 2016! Jammer genoeg viel er niet meteen iets mee te winnen. Integendeel, een aanvraag indienen voor het wijzigen van de verkavelingsvoorschriften is niet zo eenvoudig als het lijkt. Want dat dachten we toch in eerste instantie. Ik probeer van een lang verkavelingswijzigingsverhaal een kort te maken…

Plat dak

Vanaf het moment we aan het dromen waren van ons huisje, stond het vast dat we voor een plat dak gingen gaan. Ten eerste omdat we het simpelweg het mooiste vinden. En daarnaast omdat we dan geen (ik stamp er alle rommel maar op) zolder zouden hebben en omdat het ook iets voordeliger zou moeten zijn dan een gewoon zadeldak. Naar isolatie zit het ook beter en we kunnen onze zonnepanelen netjes op het dak plaatsen. We bibberen al bij de gedachte van een een puntdak met daarop die blinkende zonnepanelen. Neen, een plat dak en niet anders.

Natuurlijk moet het dan wel nog mogen van de gemeente. Wij meteen bij de gemeente de voorschriften voor de verkaveling opgevraagd. Deze bleken te dateren van negentienhonderd ergens in de zestig. Van platte daken was toen nog geen sprake. Dit ene zinnetje moest dus worden aangepast. Gaan vragen aan de ambtenaar van ruimtelijke ordening of ze dit zinnetje konden aanpassen, nee, dat marcheerde niet. Ik kon maar proberen ūüôā

Hiervoor moest dus een volledige aanvraag tot wijziging van de verkavelingsvoorschriften worden ingediend. Dit bestond achtereenvolgens uit het invullen van een vragenlijst (makkelijk), het nemen van zes¬†foto’s van de bestaande situatie (6 foto’s van gras en onkruid, ja dat kunnen we) en het verzamelen van handtekeningen van de overige eigenaars¬†in de verkaveling. Dat laatste bleek het moeilijkste te zijn… En dan niet omdat de eigenaars van de andere kavels niet wouden tekenen.

Handtekeningen verzamelen

Maaaaaaaar ik beloofde om een lang verhaal kort te maken. Samenvattend in 1 zin: informeer je zeer goed wie de “offici√ęle eigenaars” zijn van de andere kavels. Als er op de andere kavels een woning staat dan is de kans 99% dat de bewoners ook de eigenaars zijn. Makkie dus. Als een ander kavel nog niet verkocht is (zo ook het stuk grond naast ons stuk) dan moet je alert zijn. Vraag na bij je notaris (niet aan de gemeente…) hoe de vork in de steel zit. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de grond toebehoort aan¬†een koppel waarvan de man recent is overleden waardoor de twee kinderen ook eigenaar zijn geworden (louter hypothetisch genomen). Stel dat je dan enkel de handtekening van de vrouw hebt (ook louter hypothetisch), dan is dat niet voldoende. En dan kan je verkavelingswijziging opnieuw indienen omdat de juiste handtekeningen ontbraken. Als de kinderen van die vrouw dan¬†niet meer willen tekenen (God of iemand anders mag weten waarom), dan zit je met een probleem.¬†En daar zaten we dus mee.

Wachten

We konden niets anders doen dan wachten tot dit¬†kavel ook verkocht was (en dat gebeurde gelukkig vrij snel) om dan met onze toekomstige buren samen te gaan zitten en hun akkoord te vragen. Gelukkig zaten we met onze toekomstige buren onmiddellijk op dezelfde golflengte. Zij waren akkoord met een plat dak. Oef! Jammer genoeg moesten we wachten tot de ondertekening van hun¬†akte (enkele maanden later…). Dan pas werden ze eigenaar en konden we hun handtekening gebruiken voor onze aanvraag. Hierdoor schoof alles natuurlijk op. Onze¬†bouwaanvraag kon immers nog niet worden ingediend terwijl er de¬†aanvraag voor verkavelingswijzing lopende is. Wachten was dus de boodschap.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.